wtorek, 27 października 2015

Jaglany chrup czyli o proso mie proso


To było w niedziele, ale ja pierdziele.

Jedne z lepszych, ale każde następne są.


Kruche ciastka jaglano-cytrusowe

Składniki, dodawaj po kolei: 400 g kaszy jaglanej, zmielonej w młynku do kawy (3 młynki) * tyle samo zmielonych płatków owsianych * 1/3 szkl. ksylitolu * 1/4 szkl. nerkowców, zmiksowanych w malakserze na drobne lepkie okruchy z * 3/4 szkl. suszonych czipsów kokosowych * 1/4 szkl. roztopionego masła kokosowego * 5 łyżek gorzkiej włoskiej marmolady z pomarańczy ze skórkami * 2-3 łyżki wody * 3 średnie banany, zmiksowane na mus z * 1/4 szkl. soku z cytryny * woskowany pergamin z brązowego papieru w arkuszach (mój kultowy to Rubin)

Wymieszaj dokładnie składniki oprócz 2 łyżek marmolady, wyrób lekko, ulep 2 kule, zawiń w pergamin i włóż do lodówki, żeby masa zgęstniała, rozwałkuj między arkuszami pergaminu, wytnij ciastka, nie wiem już ile, bo połowa zjedzona, i piecz w 170C aż będą chrupkie i nie przypalone za bardzo. Zanim przypieką się z pierwszej strony, posmaruj połową rotworu 2 łyżek marmolady z 3 łyżkami wody, po drugiej stronie tak samo, na końcu nałóż skórki.

 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz